Wellness is booming. Kuuroords ziiten vol, floaten is het nieuwe relaxen en saunacomplexen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is heerlijk om even de boel t eboel te laten, maar aan buiten de deur ontspannen hangt doorgaans een aardig prijskaartje. Bovendien heb je niet altijd zin om van huis te gaan en op afspraak ergens te verschijnen. Daarom is je eigen wellness tuin dé trend van nu. Je eigen plekje om je hoofd leeg te maken en even niets te moeten. Gewoon bij je eigen huis. Hoe? Het is makkelijker dan je denkt met deze vijf tips.

1
Vind de ruimte
Je eerste reactie is misschien om te concluderen dat je tuin daar te klein voor is of dat er geen ruimte is voor wellness. De tuin is immers de plek waar we de fietsen en kliko’s wegzetten, waar we ook graag koffie drinken en eten dus de tuinset is onmisbaar en een stukje gras (voor de kinderen) is ook wel lekker. Toch vind je, als je dat wilt, vast en zeker een plekje voor jouw pure ontspanning. Al is het maar een paar vierkante meter. Laat dit gedeelte omheinen met fijne planten, bamboe of hout. Zo zit je niet tijdens jouw ontspannen uurtje naar het speelgoed of het houtschuurtje te kijken.
2
Ontwerp
Of nu je hele tuin omgetoverd wordt tot welnessgebied of slechts een gedeelte, het succes valt of staat met het ontwerp. Simpele vormen en strakke lijnen passen bij de wellness tuin. Maak er dus vooral geen drukke bedoening van. Houdt de bestaande lijnen vanuit je huis, erfafscheiding of schuurtje aan. Symmetrie is van grote invloed op de uitstraling van de wellness tuin!
3
Materiaal
In een welness tuin is niet direct plaats voor kunststof dus probeer zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijke materialen. Hout zorgt voor de warme uitstraling, steen voor de strakke lijnen en de luxe stijl. Met de juiste toepassing, bijvoorbeeld in ornamenten is ook beton een prima toepassing.

4
Rustgevende planten
Je staat er misschien niet bij stil, maar in een welness tuin moet je extra goed nadenken over welke planten je er een plaatsje geeft. Groen is groen, zou je denken, maar met de juiste beplanting zorg je een stuk sneller voor de juiste sfeer. Lavendel is niet alleen rustgevend en kleurrijk, het geeft een heerlijke geur af die de welnesservaring vergroot. Bamboe past ook perfect in het plaatje, evenals mooie siergrassen en een piekfijn gazon.

5
Apparatuur
En dan… waar het natuurlijk allemaal om draait, de welnessapparatuur. Want zonder zwembad, spa, hottub, zwemvijver of jacuzzi is een welnesstuin geen welnesstuin. Vul dit aan met bijvoorbeeld een luxe buitendouche, sfeervolle verlichting en entertainment in de vorm van beeld en geluid en het plaatje is compleet. Wie voor het neusje van de zalm gaat, kiest voor de zwemspa? Een unieke combinatie van een spa en een zwembad. De zwemspa is een compact bad met tegenstroominstallatie die ervoor zorgt dat je eindeloos kan zwemmen maar wel op een plek blijft. Zo kan je trainen in je eigen tuin. Ben je klaar met de workout? Dan zet je de bubbels aan en is het relaxtime!