Thuiswerken is het nieuwe werken. Een vaste dag per week vanuit huis, de eerste paar uur om de ochtendspits te mijden of in de avonduren nog even aan de slag. We doen het steeds vaker. Het is echter wel belangrijk dat we investeren in een goede, ergonomische werkplek, want ook ons eigen thuiskantoortje moet natuurlijk wel lekker werken.

In het meest ideale geval heb je een studeerkamer over die je omtovert tot werkkamer. Aan zo’n zes vierkante meter heb je al genoeg om een fijn werkplek te creëren. Het is belangrijk dat je je werkruimte ook echt als zodanig respecteert. Dat betekent dat de eerste stap doorgaans bestaat uit; opruimen. Maak (dat deel van) de kamer helemaal leeg. Het is misschien verleidelijk om de fotoboeken op de boekenplank te laten, een paar lades van de archiefkast te vullen met privé-administratie en het ‘rommelkastje’ te laten staan. Toch is het verstandig om dat niet te doen. Zo voorkom je dat zaken door elkaar gaan lopen. Overzicht is belangrijk, juist op een werkplek!

Grijs is altijd goed

Ook kleur speelt een belangrijke rol. Natuurlijk kun je de gekozen werkplek laten zoals hij is, maar met de juiste kleuren is het volgens onderzoek mogelijk om je concentratievermogen te verbeteren en je gemoedstoestand te optimaliseren. Grijs is altijd goed. Het leidt niet af en zorgt voor rust. Toch kan het ook wel een tikkeltje saai zijn. Wil je een iets fleurigere werkomgeving? Kies dan bijvoorbeeld voor geel. Vrolijk en stimulerend, zeker als je een creatieve job hebt. Blauw en paars zorgen voor inspiratie. Welke kleur kies jij?

Hallo licht

Wil je flink investeren? Doe dat dan in daglicht, want vooral in de werkkamer is dat heel belangrijk. Een dakkapel is een flinke investering, maar zeker iets waar we jarenlang plezier van hebben. Ook een dakraam is geen overbodige luxe, want ook daarmee kun je licht en frisse lucht binnen-halen. En dat is precies wat we nodig hebben om ons te kunnen concentreren om gezond te werken. Omdat we misschien ook vaak in de avonduren aan de slag gaan, is goede verlichting eveneens een must. Verlichting, hoe vaak dat dat ook vergeten wordt, is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van onze thuiswerkplek. Een mooie schemerlamp is leuk om een keer een boek bij te lezen, maar kunstdaglicht dat zich door de dag heen aanpast aan de tijd, is op ons thuiskantoortje wel heel prettig. En goed voor je bioritme.

Telefoon versus laptop

Om optimaal te kunnen presteren, mogen de juiste gadgets natuurlijk niet ontbreken in je werk-kamer. Zeker als je thuis werkt zijn de juiste domotica onmisbaar. De smartphone vormt steeds meer de basis van ons werk. Door een speciaal docking station aan te schaffen, kun je ervoor zorgen dat het scherm van je telefoon in een speciale desktopmodus in Full HD op je laptopmonitor verschijnt. Documenten bewerken, e-mail beantwoorden, spreadsheets aanpassen… Het kan allemaal! En moet je door naar de volgende afspraak? Dan werk je onderweg verder op je telefoon.

Laat maar draaien

Juist als je regelmatig thuis werkt, ontkom je er niet aan dat privé en werk soms door elkaar lopen. Met een handige app, bijvoobeeld de Smart Home app, laat je vanaf je bureau de wasmachine draaien, zet je de robotstofzuiger aan én verwarm je de oven alvast voor. Wat wil je nog meer?