Wanneer de kerstboom weer opgeruimd is, alle mooie accessoires naar zolder zijn verplaatst en de grote after-Christmasschoonmaak achter de rug is, voelt het huis ruimer dan ooit. We missen zelfs even het knusse gevoel. Toch is dit het moment om door te pakken als je opgeruimd het nieuwe jaar in wilt. Niet alleen de kerstspullen opruimen, maar flink investeren in extra kast- en opbergruimte. Daar heb je namelijk het héle jaar plezier van.

 

Laatjes, bakken en boxen
Manier nummer één om extra opbergruimte te creëren is het aanschaffen van functionele meubels. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ineens meubels moeten switchen, maar als we dan tóch iets nieuws willen aanschaffen, is het handig om ‘een dubbele bodem’ op het eisenlijstje te zetten. Het scheelt namelijk enorm veel, maar feitelijk zie je er niets van. Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden. Steeds meer ontwerpers komen met dubbele bodems. We kunnen zóveel spulletjes kwijt in de salontafel of eetkamertafel. Til het tafelblad op et violá… een zee van ruimte. Laatjes onder de zitten van de eetkamerstoelen, het kan allemaal! Een boxspring anno 2018 heeft vaak een superhandige opbergfunctie, zodat we er al onze winter- of zomerkleding in kwijt kunnen. Recent een nieuw bed aangeschaft? Plaats deze dan bovenop een houten plateau met daarin giga-lades. Zin in een nieuwe poef? Hoe fijn is het als we er ook nog (foto)boeken of speelgoed in op kunnen bergen? Zelfs eettafels hebben tegenwoordig poten met daarin laatjes!

Combineren kun je leren
Heb je niet zozeer kastruimte tekort, maar zou je wel graaf wat meer leefruimte willen? Dan is het zaak om een te kijken naar de superfunctionele meubelstukken. Een boekenkast als bed of een bed als boekenkast. Stoelen die hermetische gezien perfecte onder de tafel passen of tover een zitbank uit je kookeiland. Als deze meubelstukken in gebruik zijn, nemen ze natuurlijk de gebruikelijke ruimte in. Maar in een handomdraai halveert de benodigde ruimte wanneer het bureau verdwijnt in de muur, de zitbank in het kookeiland of de boekenkast in de trap.

Schuiven maar!
Mocht je opbergruimte willen creëren door middel van een kast, denk dan goed na over wat je precies op wilt bergen. Een schitterend servies hoeft niet achter gesloten deuren te staan dus dat zet je in een (deels) open kast. Het moet natuurlijk geen rommelig geheel worden dus als je nu al weet dat de inhoud van de kast niet bepaald een eyecather gaat zijn, kies dan voor een dichte kast. Het liefst wandvullend of op zijn minst een hoge kast. Als we dan toch een kast plaatsen, kunnen we de ruimte maar beter optimaal gebruiken. Trendy zijn de kasten waarvan je de looks kunt wisselen. Extra kastdeurtjes, opbergmanden, schuifdeuren of rekjes. Zo maak je de kast helemaal naar je zin en kun je opgeruimd het nieuwe jaar in!