De voorjaarsschoonmaak. Voor onze oma’s en misschien ook wel moeders was dit een vaststaand moment in het jaar. We vinden de grote schoonmaak tegenwoordig een beetje ouderwets en bovendien… waar halen we de tijd vandaan? Toch is het heerlijk om net even wat extra’s in je huis te doen, zeker nu het voorjaar voor de deur staat. Daar hebben wij voor jou een handig stappenplan voor een voorjaarsschoonmaak die wel haalbaar is als je (fulltime) werkt en een druk sociaal leven hebt.  

Plannen en voorbereiden

Een goede voorbereiding is een must! Hoe vervelend is het als je, terwijl je net zo lekker bezig bent, tot de conclusie komt dat de azijn op is? Of je geen nieuwe stofzuigerzakken meer hebt? Of dat je werkelijk geen idee hebt waar je de trekker hebt gelaten? Zorg dat je alle schoonmaakspullen in huis hebt en bespaar er niet op. Kwaliteit boven alles, want met de juiste spullen gaat het nu eenmaal sneller en makkelijker. Vergeet niet minstens een dag in je agenda leeg te plannen, dan kun je gas geven!

Waar begin ik?

Maak een planning welke ruimte in huis je als eerste onder handen neemt en welke als laatste. Het is verleidelijk om te beginnen met de kamer die je het belangrijkste vindt, waar je het vaakst bent of die het snelst gebeurd is, maar eigenlijk is het beter om het juist andersom te doen. Op die manier dwing je jezelf om alle kamers in huis te doen en niet af te haken nadat de woonkamer, badkamer en keuken klaar zijn.

 

Grondig!

Het is natuurlijk superverleidelijk om toch een beetje oppervlakkig te poetsen en te doen wat je altijd doet, maar daar draait de grote schoonmaak niet om. Dekbedden en gordijnen wassen, voegen reinigen en straatwerk schonspuiten. Het is veel werk, maar een stuk doeltreffender als je alles even in je handen hebt. Om uit te zoeken, schoon te maken of weg te gooien. Zorg voor grote vuilniszakken om meteen het een en ander weg te doen. Dat maakt je huis niet alleen schoner, maar ook leger! Vergeet de elektrische apparaten niet! De afzuigkap en de koelkast vergeet je waarschijnlijk niet, maar denk je ook aan het haarvrij maken van je föhnborstel, het ontkalken wat de waterkoker en je koffiemachine en het vervangen van de filters van de stofzuiger?

OSSD

Het klinkt als een nieuwe politieke partij of een stoornis, maar nee… OSSD is de volgorde die je ook tijdens de grote schoonmaken het beste aan kunt houden. Maak er een mantra van; OSSD. Opruimen, Stoffen, Stofzuigen, Dweilen. Dat werk je per kamer af. Supereffectief en zo voorkom je dat vuil en stof zich alleen maar verplaatst.

The best part of the job

En dan komt het allerleukste. Na uren of dagen van grondig schoonmaken en opruimen heb je absoluut een beloning verdiend. Stel jezelf een doel wanneer je alles af wilt hebben, want met zulke klusjes hebben we meestal wel een stuk achter de deur nodig. Heb je je doelen behaald, dan mag daar best iets tegenover staan. Een mooie bos bloemen in je schone, opgeruimde huis is een feestje. Wat denk je van een gezellige lunch met een vriendin of eindelijk die toffe woonaccessoire gaan kopen!