Nature is happening. Rust, sfeer en duurzaamheid spelen een steeds belangrijkere rol in ons interieur. Ook in 2019 zijn er weer ontzettend veel trendy mogelijkheden om jouw woonkamer naar eigen wens, maar volgens de laatste trends in te richten. De natuur speelt dit jaar een centrale rol. Wij hebben de trends voor jou in kaart gebracht. Welke keuze maak jij?

De Scandinavische huiskamertrend die we in het najaar van 2018 zagen, zet ook in 2019 door. Net als vorig jaar zien we weer veel groene kleuren in huis. In combinatie met blauwe accenten en een houten vloer lijkt het net alsof je in een Zweedse huiskamer bent. Ook je muur kun je een groen-blauwe kleur geven. De mermaidtegel vervangt dit jaar namelijk de witte metrotegel. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de kleur ‘Heart Wood’ op je muren aan te brengen. Deze kleur sluit perfect aan op de tijdsgeest en creëert een veilige en geborgen sfeer. Wil je daarentegen je woonkamer met meerdere kleuren opfleuren, pas dan ‘colorblocking’ toe. Dit jaar worden beige-achtige kleuren ingewisseld voor felle tinten. In combinatie met strakke meubels die eveneens een felle kleur hebben, ontstaat er een scherp contrast tussen de kleuren.

Ronde meubels en kamerplanten

Heb jij ruimtegebrek in je woonkamer? Dat kun je eenvoudig oplossen. Het plaatsen van ronde meubels, zoals een eettafel of een fauteuil zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt. In 2019 zien we vooral houten meubels in de woonkamer staan, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling en een relaxte sfeer.

Bovendien is het mogelijk om meerdere houtsoorten met elkaar te combineren. De natuur staat dit jaar dan ook echt centraal tijdens de inrichting van de woonkamer. Naast houten meubels en natuurlijke kleuren zijn ook de bloemen en kamerplanten weer niet aan te slepen. Zelfs aan het plafond vinden we ze terug. Wat ook hip is, is het plaatsen van een plant in een glazen pot zodat je de wortels goed kunt zien en het toepassen van botanische prints op stoffen.

Vloeren

Ze kunnen ogen als een vloer van hout of natuursteen en trekken daarmee de natuurlijke trend in de woonkamer nog verder door, maar dan met vinyl. Vloeren van vinyl (kunststof) zijn zeer gemakkelijk te onderhouden en mede daarom erg populair.

Daarnaast zijn ook de ‘echte’  natuurstenen en houten vloeren in trek. Schijn er met een witte houten vloerlamp op en de sfeer en de gezelligheid zijn gelijk aanwezig. Een voordeel is dat de vloeren in alle natuurlijke kleuren te verkrijgen zijn, waardoor je kamer een en al natuur ademt.

Gordijnen en vloerkleden

Lichtinval draagt natuurlijk ook bij aan de natuurlijke sfeer van je woonkamer. Mocht het je wat te fel worden, dan kun je nog altijd je fluwelen gordijnen dichtdoen. Deze gordijnen hebben een soepele, zachte stof. In combinatie met fluwelen kussens in dezelfde kleur als de gordijnen kleed jij je woon­kamer voortreffelijk aan. Over kleden gesproken. Vind je dat je woonkamer er nog wat kaal uitziet? Kies dan voor een pastelkleurig tapijt of vloerkleed. Dit heeft hetzelfde effect als een naturel vloer, maar maakt de sfeer in huis een stuk verrassender en modieuzer. Wil je nog meer dynamiek? Combineer dan twee totaal verschillende kleuren met elkaar. Pastel groen is ook een kleur die erg goed past in een ‘natuurlijke’ woonkamer. In combinatie met houten meubelen zoals een tafel of een paar stoelen en verschillende kamer­planten heb je de natuur bijna letterlijk naar binnen gehaald.

Er zijn dus in 2019 weer genoeg mogelijkheden om je woonkamer in te richten op een manier die voor jou ‘natuurlijk’ voelt. Van houten vloeren tot fluwelen gordijnen en van ronde meubels tot witte vloerlampen, alles is mogelijk. Heb jij al een idee hoe jouw woonkamer eruit komt te zien?