Dé trendtuinen van 2019 met de nieuwste groene stijltrends vol nieuwe tuinproducten en veel planten, heel veel planten. De strakke tuin vol bestrating is namelijk op zijn retour en maakt plaats voor tuinen die een positieve bijdrage aan de biodiversiteit én rekening houden met een goede waterhuishouding.

Steeds meer woningen worden ‘smart homes’. Technologieën zorgen daarbij voor een comfortabele leefomgeving en gemak. En dát zie je bijvoorbeeld terug in de tuinstijl ‘New Frontiers’ met tuinonderhoud via een app en verlichting op zonnepaneeltjes. Om de beleving van smart technologie te benadrukken, heeft deze trendtuin een futuristisch uiterlijk door het gebruik van (semi)transparante en reflecterende materialen.

De basiskleuren wit, paars en zilver en de toepassing van veel planten met aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere bestuivers houden de tuin toch lekker sfeervol. Het watermanagement is goed geregeld. De waterdoorlatende bestrating is een mix van steen en glassplit. Ook via speelse watertegels die uitmonden in rvs goten kan overtollig regenwater wegvloeien. Tijdens een stortregenbui ontstaan zo geen grote plassen, maar zakt het water juist snel de grond in. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor zorgt automatisch dat de planten uitsluitend water krijgen als het nodig is. Daarmee bespaar je fors wat water. Niet voor niets een tuin voor de toekomst!

Zacht & aardig
In de tuinstijl ‘Soft Landing’ zie je juist veel ronde vormen, lekkere kussens en aaibare beplanting. Een groene plek waarin je heerlijk tot rust kunt komen en die je het gevoel geeft dat je door een enorm kussen wordt opgevangen. In deze trendtuin overheersen vriendelijke pasteltinten. Het gazon speelt een belangrijke rol. Niet alleen een plek om met blote voeten te betreden maar ook praktisch: regenwater zakt, in tegenstelling tot een betegelde tuin, direct weg in de bodem. Bomen en struiken zijn uitnodigend voor vogels en tuinbloeiers zijn bij- en vlindervriendelijk. Siergrassen zorgen voor extra zachte uitstraling.

Kweken & recyclen
De toenemende waarde die we hechten aan een duurzame en bewuste levensstijl vertaalt zich aan de andere kant in soberheid. De tuinstijl ‘Harvesting Elements’ bevat een combinatie van simpele vormen zonder poespas en natuurlijke onregelmatigheden. De hoofdkleur is zwart met het groen van planten en bomen als krachtig accent. Hergebruik van materialen en slimme oplossingen zijn belangrijke elementen in deze trend.

Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak en regenton inéén en tuintegels met een uitsparing waarin je planten kunt zetten. Dit versterkt niet alleen de groene uitstraling van de tuin, ook bij regenval kan het water beter wegzakken in de bodem. In deze trendtuin mag het zelf (op)kweken van groenten, kruiden en stekjes eigenlijk niet ontbreken. Dat kan in een kweekkas, maar ook in moestuinbakken. De tuin is ecovriendelijk en aantrekkelijk voor bestuivers. Uit een waterbassin (met drijfplanten) kunnen vogels hun dorst lessen!

Met deze tuintrends in je achterhoofd, leg je een tuin voor de toekomst aan! Klimaatbestendigheid en biodiversiteit zijn eenvoudig te realiseren zijn en zien er nog aantrekkelijk uit ook. Voeg er je eigen touch aan toe en je voelt je als vanzelf thuis in je eigen tuin!

Bron: Tuinbranche Nederland